10 myter om viktnedgång

 

LÄS!
 

1. Man går ner i vikt av att dricka äppelcidervinäger

FALSKT ”Äppelcidervinäger kan sänka matens GI och på så sätt håller man sig möjligtvis något mättare. Men nej, det är ingen bra metod för viktminskning.”

 

2. Man blir smal av att dricka mycket kaffe

FALSKT ”Koffeinet kan öka förbränningen något men nej, det är inget mirakulöst. Däremot blir man ju lite piggare och orkar  kanske träna bättre på träningspasset. ”

 

3. Man går upp i vikt av att äta på kvällen

NJA ”Det är inte så att man inte kan äta efter klockan sex. Men man kan faktiskt gå upp i vikt av att äta stora portioner nära sänggåendet. Kroppen är inte gjord för att ta hand om extra energi på kvällen. Men den största anledningen till att man går upp i vikt är att man äter mer än vad man behöver. På kvällen har man ofta redan ätit det man behöver men äter lite till, kvällsmackorna blir lätt många och hela kvällen blir en utdragen måltid. Även om man jobbar natt ska man helst äta på dagtid.”

 

4. Kolhydrater som potatis, pasta, ris och bröd bör undvikas om man vill gå ner i vikt

FALSKT ”Man behöver ute utesluta kolhydrater. Däremot behöver de flesta dra ner på mängden. Det man ska undvika är att måltiden helt baseras på kolhydrater som t ex pastasallader som bara innehåller pasta med lite grönt i. Men man behöver alltså inte ta bort kolhydrater helt, risken är då att man tar igen de kalorierna senare på dagen. 1 eller 2 dl ris eller pasta eller 2-3 potatisar är en lagom mängd om man vill gå ner i vikt eller hålla vikten och inte har ett allt för högt energibehov.”

 

5. Skippar man frukosten går man ner i vikt snabbare

NJA ”Drar man ner på kaloriintaget går man ner i vikt men risken är att man överäter senare under dagen och då förlorar man på att ta bort frukosten. Att hoppa över frukosten är därför ingen bra strategi för att gå ner i vikt”

 

6. Tränar du mycket kan du äta vad du vill

FALSKT ”Det kan du inte. Ju mer du tränar desto mer kan du äta men det finns absolut gränser. Det beror givetvis också på hur mycket ”mycket träning” är för dig.”

 

7. Ju färre kalorier du äter per dag desto mer vikt tappar du

NJA ”Det är sant, men äter man alldeles för lite drar man ner på förbränningen och ämnesomsättningen och går ner i vikt i långsammare takt än vad man borde göra. Ska man se det i det stora hela så är det även en stor risk att du drabbas av näringsbrist och kroppen kommer inte att fungera som den ska.”

 

8. Vissa livsmedel såsom chili och jordgubbar bränner fett

NJA ” Visst kan starka kryddor höja förbränningen lite men effekten är marginell. Du bränner fett om du motionerar punkt slut.”

 

9. Vegetarisk kost är smalare än icke vegetarisk kost.

FALSKT ”Det är den inte. Visst kan den vara det i vissa fall men det är inte köttet i sig som är fett utan tillbehören. Vegetarisk kost kan på grund av sina oljor och nötter ibland bli fetare än icke vegetarisk kost.”

 

10. Om man dricker stora mängder vatten varje dag går man ner i vikt

FALSKT ”Man går inte ner i vikt av att dricka mycket vatten, något som man dock undviker om man får i sig mycket vatten är ätande fast man egentligen är törstig, vilket faktiskt är rätt vanligt.”


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0