Grimeton Långvågsradio


Idag åkte vi från Ullared och mot Västkusten! Vi gjorde ett stopp i Grimeton och såg de bevarade radiosändarna! De byggdes på 20 talet för att kunna börja skicka telegram till andra länder. Det är som föregången till våra mobiltelefoner vi har idag! Föregångaren till trådlös telefoni. Faktiskt häftigt att se, fast man kan tycka det låter skittrist. Men tänk ändå att man då använde morse- koder som man tryckte fram med en "knapp", som sen skrevs ut
På en lång remsa som prickar. Typ som blindskrift! Och sen skulle någon tolka dem på andra sidan jorden och skriva ut det i text. 
Långvågsradio började i Sverige eftersom behovet var stort bland befolkningen att få kontakt med sina utvandrade släktingar. Främst till Usa skickades meddelanden! :) 
Det byggdes 9 stationer över hela världen, med flera i just Usa, men den enda som finns kvar idag är den i Sverige. Grimeton. Så den är med på världsarvslistan! Och den fungerar än idag! gånger om året skickar de ut meddelanden ut i världen. Och vilka skickar de till då? Om det inte finns någon mer mast? Jo, till radioamatörer! Folk som är intresserade av detta och själva har byggt en liten mast och radiomottagare! Tydligen inte så svårt haha. Så från Grimeton skickas meddelanden ut på Alexandersons (han som skapade det) födelsedag, på FN dagen ( eftersom det är med på världsarvslistan) och på julaftonsmorgon! Och sen får de som fått meddelandet, maila tillbaka ett svar :D så svaren fanns i pärmar! Skitfränt ju. Från USA, Tyskland, Österrike, Brazilien, Australien m.fl. 


















Maskinerna för att få igång ström och spänning till masterna



Sen kom Kortvågsradio som gick snabbare 



Meddelandet de skickade ut till radioamatörerna i år!

Olika svar utifrån världen haha







Mastskor för att kunna klättra upp i masten





















Maskinerna kyls med vatten och det kyls i den här fontänen! 














Sen vidare mot Fjällbacka!






Liseberg!












Kommentarer
Postat av: Linnea

Häftigt!!

2015-08-18 @ 21:36:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0