Lördag

Mathandlat, fixat matlådor till veckan, städat åt hamstern och nu plugg! :)
Kungen 70 år

Kungen fyller 70 och mamma har bänkat sig i tv soffan med finklänning och flaggan på bordet hahaha. Rojalist va ordet
Finland

Gifts from Finland <3 love this Tea *_*Altan

Under veckan har mamma satt upp lite souvenirer från resor genom åren, på en hylla i altan! Tycker det blev snyggt :)


Fredag kväll

Zumba och sushi! Samma upprepning varje fredag, men jag älskar det!
Fredag

Tröttmössa idag! Jobbar dag idag. Har bland annat ringt och överrapporterat patienter till andra sjukhus, kopplat blodtransfusion och blandat penicillin :) sen hem till lilla Sala igen :) zumba och fredagsmys! 
Regn

Ösregn när jag cyklade till jobbet idag! Ser ut att regna när jag ska hem också


Torsdag

Kvällsjobb ikväll. Och firar ännu ett delmål idag :)
Plugg

Har pluggat hela eftermiddan! Fastnade för nått som heter "polydaktyli" som innebär att ens fingrar eller tår sammanväxt eller att man har fler än 10 av dem! Rätt häftigt ändå


Onsdag

Seminaire 1 nu!Kväll

Ikväll gav jag min första intramuskulära injektion! Läste på under lunchen för att repetera lite , och det gick bra! :)
Tisdag

Jobbar kväll, är väldigt trött och det är mycket att göra. Men jag lär mig mycket  i alla fall så det är bra :). Har varit mycket i läkemedelsrummet idag och hämtat ut läkemedel.
Längtar till min säng haha. Imorgon är det redovisning av första seminarie uppgiften
Vietnam

Gift from Vietnam! 
Stallet

Promenerade till stallet och red sen Zulle 2 ridlektioner! Det gick bra :) 
Nya skor hade han fått också!Han va bra skitig på grund av all lera i hagarna haha. Men eftersom de tar täcken så blir i alla fall partierna där sadeln ligger inte leriga :)

Till och med jag, 180 lång, tog en pall för att nå ända upp till öronen när all lera skulle bort ;)

Zulle fick lite sent i boxen mellan passen också. Skurade rent väggar och krubbor och mockade lite :)
Suicide Zero

Prevent Suicide
Gift

På fredag fyller kusinbarn Arvid år så idag va jag på presentjakt :) det blev lite dublo lego! Älskar att gå i leksaksaffärer och filosofera haha. Som när man va liten
Måndag

Lunch med pappa <3
Altan

Katten va lite skeptisk till att äta ute på altanen men nu har även hon haft premiär :)
Söndag

Pluggat mest idag :) skrivit klart både seminarie uppgifterna nu så det känns bra att ligga före, eftersom vi har 2 hemtentor också. 
Va på zumba ikväll :) mamsen va med hon å!
Lördag kväll

Pluggat och skrivit massa på andra seminarie uppgiften. Nu har vi gäster :)
Ehlers Danlos syndrom

The Zebra <3


Lördag

Dammsugning av huset och nu blir det plugg :) och vila.. Är så trött efter veckan och förra helgen :( mamma mår bättre i alla fall <3
Noaks' arc

HahahStreet art
Fredagsmys


Hahaha
3 generationer

<3
Fredag

Plugg plugg plugg
Magnolia

I studenthusets trädgård :)
Torsdag

Jobbar dag idag :) fått göra massor själv! Hämtat läkemedel ut läkemedelsskåpet som är kategoriserade efter speciella koder så att förväxling inte ska ske. Har också fått blandat dropp själv och sen kopplat det :) tog bort en kateter och tagit blodsocker bland annat :) åker mot sala ikväll då det är hemmaplugg imorgon
Kväll

Hade halvtidsbedömning idag och det gick bra! Var svinnervös och tyckte att jag borde tänka ett steg längre i många fall, men min handledare sa att det jag gör är fullt tillräckligt och att det inte är mitt ansvar utan läkarens, att gå vidare med tex. diverse röntgen osv.. 
Aja så jag får väl va nöjd att jag blivit mer än godkänd redan :)
Onsdag

Sov länge idag och bäddade sen rent och dammsög här i mitt rum. Jobbar ikväll så ska snart åka
Operation- höftprotes & knäprotes

Idag fick jag vara med på ortopedoperation! Först en höftprotes och sen en knäprotes. Det va riktigt häftigt att se! :) Man såg mer av knäoperationen än höft, just för att den är längre in i en led. Under höftoperationen slår de höften ur led vilket hade ett ganska obehagligt klickan ljud haha.. Patienten är förstås bedövad och känner inget/sover :)


Under knäoperationen var det mer blod och det såg lite brutalare ut just för att den sågar av och filar bort de delarna av benändarna som är nedslitna för att sen kunna skruva och cementera fast de nya proteserna i metall! Jag fick vara med och öppna förpackningar så att sköterska sen kan ta ur det sterila som låg inuti, och sen fick jag också hålla koll på klockan så att de visste när cementen hade stelnat. Man skulle typ ropa varje minut hur låg tid som gått, även om de hade klockan framför sig hehe..


Jag fick också känns på en bit fettväv och det kändes typ som en knölig manet. Sladdrig sådär ;). Också en menisk skida och en bit ben som skulle slängas :) Mia och Jag!
Akuten

Fick gå ifrån praktiken idag för mamma blev skickad till akuten efter vårdcentralbesöket. Så jag sitter här med dem nu, så får vi se..
VG!

Fick VG på hemtentan i kursen "sjuksköterskan som pedagog och ledare"! :D
Måndag

Mamma har fått tid till vårdcentralen nu iaf. Jag va med och pratade för att beskriva det jag själv såg när hon var borta.. De tyckte vi skulle ha ringt ambulans direkt eller iaf åkt till akuten men aja.. Är man sjukvårdspersonal så tänker man nog lätt att det inte "är så farligt" när det gäller någon i familjen... Dessutom är mamma rätt envis haha! Precis som jag. 
Jag ska åka mot västerås snart. Jobbar kväll ikväll på praktiken. 


Sjukstuga

Katten gör mamma sällskap <3
Zumba

Kollat på film hela dagen och städat lite hemma. Hjälpt mamma däremellan men hon har mest sovit i alla fall. Hon verkar må bättre nu som tur är <3 
Är på zumba utan henne nu såklart. Sen blir det bastu för pappa och mig :) 
Söndag

Sovit jättedåligt i natt. Satt i telefonkö hos 1177 men det va sjukt lång kö som alltid.. Vaknade nyss och känner mig fortfarande chockad efter igår. Hoppas att istället ringer vårdcentralen imorgon som du lovade


Tur att pontus gör sällskap

Skräck

Var med om en riktig pärs nu ikväll. Blev riktigt chockad och rädd. Jag trodde inte jag skulle få liv i dig igen. Du var helt okontaktbar under lång tid. Det är tur man utbildar sig till sjuksköterska. 
Bad <3
Lördag

Hunnit handla och fixat mat till nästa vecka :) nu skriver jag på 1a seminarieuppgiften vi har redovisning på om 2 veckor :)

Fredags tradition

Zumba - Sushi - vila!

Perspektiv på ridning


Boktips

Handlar om en man som lyckades fly från ett koncentrationsläger i Nordkorea. Mycket gripande och bra bok!

Skriven av en psykiater i samråd med hans klient. Patienten hade grav schizofreni med hela 17 personligheter som uppkommit under uppväxten då hon blev både misshandlad och sexuellt utnyttjad. Också en mycket bra och läsvärd men oerhört tragisk och tung bok. Finns bara att köpa på engelska i sverige nuförtiden, men bibliotek kan ha den på svenskaEn teckning som patienten gjorde av alla sina personligheter 

Omvårdnad

Jobb dag idag. Har mest gjort omvårdnad, matat under lunchtid, hjälpt till med påklädning och gett mediciner. Suttit och samtalat med min patienter en del också :) det är fascinerade att lyssna på olika patienters livshistoria. Varje människa är unik
Kvällsjobb

Det går bra hittills :) har varit med och duschat en patient med sån hibiscrub tvätt som man alltid gör före operation för att avdöda alla bakterier i huden för att minska infektionsrisken efter en operation. Sen fick jag sätta kateter på en kvinna också för första gången :) 
Senare under dagen fick jag koppla blodtransfusion och även blanda och ge antibiotika intravenöst :)
Hahaha
Myspys
Fråga och svar

Fick en anonym kommentar idag som löd såhär:
 
"Hur tänker du kring din utbildning? Hur kommer du orka jobba som sjuksköterska med all stress det innebär, om du är psykiskt sjuk?? Jag är bara nyfiken, för jag skulle aldrig välja att plugga till sjuksköterska om jag var deprimerad..."
 
Tänkte svara på den så gott det går, för jag förstår att en del tänker detsamma :) Du som skrev kommentaren får gärna höra av dig till mig. Så kan jag kanske förklara lite mer. Jag bits inte ;)
 
I alla fall,
För att börja från början, så hamnade jag i en depression under gymnasietiden när jag läste till undersköterska. Jag hade sen många år innan tänk plugga vidare men var ändå tveksam när jag hade tagit studenten. Jag chansade, sökte in och kom in. Då var ju nästa fråga, om jag inte tackar ja, vad ska jag istället göra? Jobba skrämde skiten ur mig och jag älskar att plugga, lära mig nya saker, skriva uppsatser och studera. Jag har alltid haft lätt för mig i skolan och därför blev det ett rätt enkelt svar för min del. Jag vet hur man pluggar, jag har gjort det hela mitt liv och det kan jag, därför bör jag fortsätta. En för stor omställning och istället börjat jobba hade inte fungerat. Jag har inte ångrat en sekund att jag tackade ja, för jag älskar verkligen att plugga det vi gör, även om inte all vårdvetenskap är den mest roliga, men hellre det än nått annat. Skulle jag kunna plugga hela livet så skulle jag göra det.
Jag har dock tvekat så många gånger, varför läser jag ens till sjuksköterska? Vill jag ens jobba som det? Och jag har kommit fram till i samråd med min psykolog, att jag ska vara i nuet. Just nu läser jag till syrra. Just nu går jag i skolan, imorgon är det praktik, vi har uppgifter till denna kurs och jag tar en dag i taget. För min del har det aldrig fungerat att försöka se för långt framåt, för det skrämmer mig bara, skapar en enorm ångest och får mig att direkt vilja hoppa framför ett tåg och slippa allt. Utan överdrift.
Att ha en psykisk sjukdom och plugga till sjuksköterska ser inte jag som ett problem eftersom jag har så mycket självinsikt. Jag vill hjälpa andra att må bra fysiskt och psykiskt utan att själv försöka få hjälp tillbaka. Jag är där för att hjälpa patienten, hen ska inte hjälpa mig att må bra.
Jag vet när min gräns är nådd, jag känner när jag inte kan, bör eller ska jobba för att jag är för okoncentrerade eller mår för dåligt. Jag kan ha många bollar i luften och tycker om att vara sysselsatt samtidigt som jag behöver vila däremellan och det löser jag själv. Jag är en ensamvarg på fritiden ;)
En depression i sig går över efter ett par år och därmed kan du ju alltid söka till sjuksköterska sen när du är frisk i så fall. Jag har inte enbart en depression utan en del andra problem/sjukdomar, men jag går som sagt på samtal och har mediciner själv :) Dessutom, som sagt, så har jag väldigt mycket sjukdomsinsikt. Jag börjar bli mer och mer påläst och vet hur jag ska hantera allt. Jag vet hur jag själv funderar även om allt ibland bara rasar samman när jag är hemma.
 Hoppas du fick svar på din fråga :) Hör av dig igen annars.
 
 
 

Mer vårtecken


Onsdag

Grät i flera timmar igår kväll av ångest, somnade gråtandes och vaknade upp med enorma påsar under ögonen.. 
Idag går det bättre iaf. Har hunnit sätta 2 katetrar och det va första gången så det känns bra :)
Gåva till Finland :)
Praktik
Blodprov

Tänderna som skulle tas bort förut, behöver troligen inte det längre. Däremot misstänker man att Pontus har struma, en för snabb produktion av sköldkörtel hormon, så de tog blodprover. Så får vi se vad det visar. Efteråt fick hon ett rosa bandage med hjärtan :*
Ultraljudet visade också eventuell påverkan på hjärtat pga struma, så det verkar inte som att hon har blåsljud iaf.
Veterinär

Är hos veterinären nu och ska ta ultraljud på Pontus hjärta och även lämna blodprover
Hon är inget jättefan av att bli instängd haha..Nybörjar ridning för vuxna

Haha pappa klev upp på Sorfa! ;) lagom storlek men han tyckte man fick lite träsmak ;)
Zulle

Ridningen gick bra! Vi tränade förvänd galopp :) alltså att man rider tex. Vänster galopp i höger varv eller tvärtom. 
Vi red en och en så det blev lite fri ridning också, så då passade jag på att rida lite skänkelvikning, bogen in och tagen bakdel. Det är kul att rida lite fritt och träna på det man känner att hästen behöver nu :) 


TussilagoMot stallet

Går till sorf nu! Blir igenridning idag eftersom jag jobbar kväll varannan måndag på praktiken och missar ridningen då. Ska ha V nu på första lektionen och de har hoppning haha.. Har knappt ridit honom och än mindre hoppat, så vi får väl se hur det går :) han har skitbra hoppteknik men jag är inte riktigt van vid hans teknik :p 
På den ordinarie lektionen ska jag iaf ha Zulle :)Plugg

Sitter och söker fram några artiklar om vårdrelationer till våra uppgifter i den här kursen. de ska skrivas utefter praktiken :) lite smådrygt att sitta och sålla och läsa massor med olika artiklar för att hitta nån bra haha..
Gött skit
Måndag

Kör en lindex idag ;) 
Pappa och jag ska snart ner och äta lunch på kinan, sen blir det plugg :) 


Vårtecken


Uterum

Första middagen i uterummet!
Sunday
Gunvald

Pluttis <3

Fästing

Pontus hade en fästing på halsen idag! Så här tidigt på året :|... Hon som dessutom knappt varit ute nått sista tiden pga väder och vind haha.. 
Tacos

Stod för middagen ikväll ;)
I Robot

Mycket bra film! Har ni inte sett den så rekommenderar jag den verkligen :) handlar om framtiden med robotar. Men ändå inte dåligt gjord som man kanske tycker en del "robot filmer" är haha
Altan!

Det tar sig!


Lördag

Vaknade tidigt imorse, troligen beroende på att man måste upp tidigt när det är praktik haha.. Men har istället hunnit med en del! 
Fixat mat och handlat till veckan, dammsugit, pluggat och sen va mamma och jag till lite second hand affärer i stan. Ska ta ett bad nu :)
Uterum
Penpals

Hade fått mycket post under veckan! Bland annat allt detta från Azerbaijan <3 min brevvän där älskar scrapbooking och gör allt själv. Måste tagit så lång tid att göra allt!
Post

Har ni sett de nya frimärkena? Med mat från hela världen! Och däribland var sushi :D


Kväll

Zumba med mamma!
Heaven on earth!

Fredag

Idag hade vi simuleringaövning på en docka. Den kunde prata, andas, ha puls och blodtryck och så kunde personalen på lärandecentret ändra parametrarna. Vi skulle ta hand om dockan och åtgärda svikterna som uppstod. Det va kul!
Kvällsmys
Torsdag

Känns bra att kunna påverka vården till det bättre för patienten trots att man själv "bara är student". Som sjuksköterska ska man föra patientens talan och ibland även agera som en "skyddsängel". Trots att jag bara haft praktik bara en vecka än så länge, har jag ändå påverkat och gjort skillnad. Det känns bra att kunna hjälpa till. Jag är insatt och tar ansvar i mina patienter för att jag bryr mig. Det är min plikt känns det som.
*_*

Omg! Kolla va söta!! Virkade!
Torsdag

Det va rätt lugnt igår kväll, inte så mycket att göra, så jag läste lite bedömningskriterier som vi har. 
Jobbar dag idag så jag ska strax cykla iväg till sjukhuset :)

Skelett strumpor!Onsdag

Jobbar kväll idag, men vaknade ändå tidigt av ångest.. Så det får bli lite plugg
Ullared debut

Igår kväll va man med på tv haha! De visade delar av intervjun från i somras när vi va där
Tisdag

Jobb dag idag :) lite lugnare idag vilket va skönt. Så man hinner med allt och alla. Får tid att lyssna och samtala det där lilla extra med sina patienter. 
På eftermiddan gick brandlarmet på avdelningen. Rätt obehagligt faktiskt. Kom folk springande från alla team, branddörrarna stängdes och larmet tjöt högt som satan. 
Det var ingen fara, nått larm som kopplat fel typ, men ändå. Har aldrig gillat larm och brandlarm på den ljudnivån. Första känslan är direkt panik och flykt haha.. 
Praktik

Har rast nu! Blev senare idag för det va mycket att göra. Har egna patienter nu och det går bra hittils. 
Man gör alltid massor av kontroller post operativt efter operationer, och ikväll blev det snabba förändringar. Det var intressant att se och sen hur man årgärdar  
Måndag
Soffmys

Standard Söndag 


Söndag

Hamstern fick lite rent i buren idag och sen dammsög jag huset :) ska plugga lite nu innan det blir zumba och bastu ikväll
typ så

 

!
Happy Birthday Teea!

Idag fyller min brevvän Teea i Finland år! Hon älskar trummor och metal musik :) gjorde en stor pärlplatta till henne förut. Hon blev superglad!


Lördag

Hunnit med mycket idag redan! Fixat matlådor till veckan, handlat och ska plugga nu. Myser med Pontus <3
Ortopedi


Fredag <3

Rödbetor! Inte blodkorv som nån visst trodde haha
1a april

Ja, blev ni lurade nått idag då? 
Själv så blev både jag och vi lurade när vi kom till praktiken ;) alla kortläsare hade en "trasig" skylt på sig och alla mikros va felanmälda för att de också va "trasiga" haha.. Sen va alla klockor helt fel och man hade ändrat lite på vårdtyngds anmärkning till siffror som inte ens används. Internskämt ;) 

Annars gick det bra idag! Fick ge fragmin inhektioner, ta blodprov, dra ur pvk:er, va med på rond och skrev en hel del i journalsystemet. Börjar förstå dem nu. Sen fick jag administrera läkemedel och injicera i pvk också :)

På kvällen va vi på Zumba, och för att  hinna så bytte jag om i bilen haha. Med bältet på blev det svårt, men vad ska man göra? Bilen larmar om man knäpper upp det, dessutom dör jag vid eventuell krock. Tur det inte finns så många kameror för då hade de nog kunnat få lite roliga bilder haha
Praktik

Har jobbat kväll igår och dag idag :) känns bra, men har alltid panik i början men försöker tänka åt andra hållet, annars skulle jag börja gråta. Men har en underbar handledare, so atleast i'm blessed.
RSS 2.0